Friday 5 March 2010

Névnélküli bizonytalanság (Grizzly Bear: 'Ready, Able')


Az indie-gurunak számító zenekar 2009-ben új klipet tolt ki a 'Two Weeks' (amiből kiderül, milyen rondák ők maguk) és a 'While You Wait for the Others' után. Szerencsénkre a képi megfogalmazás minősége nem változott, és megmaradt a vizuális játékokban gondolkodó megközelítés.

Hogy pár szó essék azért a zenéről, meg amúgy is, fontos azzal kezdeni a Grizzly Bear legutóbbi klipes dalával kapcsolatban, hogy talán ez a legemészthetőbb a Veckatimestről (azazello is megírta, hogy nem egy könnyen dekódolható valamivel van dolgunk). Mondjuk a 'Two Weeks'-hez képest azért a 'Ready, Able' már elvontabb. Mégis, azért fontos dal, mert a befogadhatóság és az egész albumra jellemző álomi hangulat egyszerre mutatkozik meg benne (szokták mondani, jól reprezentálja). Ez a hangulat – bármennyire is megfoghatatlan fogalmilag –, ez a tűnődő-merengő tekintet, ami az ember arcára ül a dal hallgatása közben, és a zene hömpölygő folyamszerűsége mind megjelenik a hozzá készült animációs klipben.


A korábban említett két klip absztraktabb jellegű tereihez képest most egy karakteresebb környezettel van dolgunk, ami azonban még mindig nem konkretizálható.  Tehát, míg a 'Two Weeks' és a 'While' esetében egy templomszerű belső nagy üvegablakai, illetve egy szűk szoba sima, fehér falai képezik a hátteret (mondjuk felbukkannak asztalok és egyéb tárgyak), addig az új klipben az erdő világa jelenti a környezetet. Különbség továbbá, hogy a régebbi filmes megfogalmazások emberalakjai helyett antropomorf lényekkel találkozunk a 'Ready, Able'-ben. Közös mégis a 'While' vívósisakos figuráiban és a mostani gyurmaképződményekben a pontos azonosíthatóság hiánya, a névnélküliség. Az új videó központi motívuma a folyamatszerűség és az egymásba folyó átalakulások sora, amihez megfelelő alapot és hátteret nyújt a természeti környezet. Megy a(z) (elvont) történet, aminek része a gyurmafigurák örökös el- és átváltozása (identitásuk újraalakítása?). Az állandóságnak ez a szűnni nem akaró hiánya egyben a bizonyosságé is: a (gyurma)főhős kész- és képes-e arra, hogy megtalálja a maga helyét a sokszínű, néha félelmetes és folyamatosan változó erdőben ["Hope I'm ready, able to make my own, good home"].
(Akit érdekel, hogy zeneileg mit hoztak ki a Grizzlimedvék ebből a dalból élőben, vonósnégyessel, az kattintson ide.)

Kapcsolódó linkek:

No comments: